Definirea fraudei:

– definirea fraudei;

– frauda ca abatere de la etica si conformitate;

– frauda vs. eroare neintentionata

– tipuri de frauda; exemple;

– fraude celebre la nivel international.

Portretul fraudatorului:

– triunghiul fraudei (The Fraud Triangle);

– motivatiile persoanelor care fraudeaza;

– oportunitatea de a frauda si gestionarea sa;

– cum isi justifica fraudatorii actiunile?

– cum recunoastem fraudatorul tipic – un posibil portret robot.

Incriminarea fraudei din punct de vedere civil si penal:

– aspecte civile si penale privind frauda;

– raspunderea civila (raspunderea delictuala, raspunderea contractuala, raspunderea patrimoniala)

– raspunderea penala;

– infractiuni specifice din Codul penal roman (infractiuni contra patrimoniului, infractiuni de fals, infractiuni de serviciu si de coruptie etc.);  exemple si studii de caz

Identificarea fraudelor:

– definirea criteriilor semnal (Red Flags);

– clasificarea indiciilor de frauda;

– cum identificam indiciile, de la anomalii

contabile la ,,ponturi”?

– rolul auditului intern in identificarea fraudelor;

– exemple si studii de caz.

Investigarea fraudelor:

– avem un indiciu de frauda; cum procedam?

– cine investigheaza fraudele? Investigare interna vs. investigare externa;

– tehnici de investigare in cele trei etape ale fraudei;

– secretele unui interviu reusit;

– consemnarea rezultatelor investigatiilor si raportarea acestora;

– exemple si studii de caz.

Prevenirea fraudelor:

– cum se creeaza o cultura etica in cadrul organizatiei;

– cum se reduc oportunitatile de a frauda;

– care sunt masurile de prevenire, de la tonul la varf (Tone at the Top) la camerele de supraveghere;

– programul de etica si/sau conformitate;

– exemple si studii de caz.

MANAGEMENTUL RISCURILOR

 • Sistemul de identificare, management si raportare a riscului; prezentare si analiza a COSO I, COSO ERM (Enterprise Risk Management) si SR ISO 31000/ 2010. Managementul riscului in conformitate cu prevederile OSGG nr.200/2016 privind modificarea si completarea OSGG nr.400/2015;
 • Riscul inerent, riscul rezidual, apetitul de risc/ toleranta la risc; Categoriile de personal care gestioneaza procesul de colectare a evenimentelor de risc operational. Calcularea, monitorizarea si previzionarea indicatorilor de risc.
 • Strategii de risc: acceptarea sau tolerarea riscului, monitorizarea permanenta si revizuirea riscurilor, transferarea/externalizarea riscului si tratarea sau atenuarea riscurilor prin stabilirea masurilor de control.
 • Registrul de riscuri, structura si modul de completare, elaborarea si actualizarea acestuia; aplicatii practice;
 • Aplicatii privind constituirea Echipei de gestionare a riscurilor (EGR), organizarea si functionarea echipei; elaborarea documentelor;
 • Criterii pentru stabilirea functiilor sensibile. Model de plan de rotatie; solutii alternative; Obiectivele SMART; tehnici de imbunatatire a obiectivelor; obiective in domeniul resurselor umane, salarizarii, contabilitatii, achizitii etc.; stabilirea indicatorilor de performanta; monitorizarea performantelor.
 • Elaborarea Deciziei interne pentru numirea responsabilului cu riscurile si inlocuitorului acestuia; stabilirea limitelor de toleranta la risc.
 • Documente elaborate, formulare privind: Alerta la risc, Proces verbal al sedintelor EGR, Planul pentru implementarea masurilor de control.
 • Riscurile in activitatea de audit, aduse de modificarile introduse de normele generale privind exercitarea activitatii de audit public intern.
 • Prezentarea comparativa a tipurilor de misiuni de audit intern, obligatoriu de realizat, respectiv, misiuni de asigurare (misiuni de regularitate, misiuni de performanta, misiuni de sistem), misiuni de consiliere si misiuni de evaluare, cu accent pe NOUA METODOLOGIE DE ANALIZA A RISCURILOR. Solutii si lucrari practice privind: planul multianual/anual de audit intern, comparatie intre auditul de regularitate, sistem si auditul performantei, fisa de identificare si analiza a problemei (FIAP). Practica erorilor posibile si corectia

Cursul va fi interactiv, astfel pe parcursul prezentarii se vor prezenta exemple si studii de caz in functie de interesul acordat de participanti asupra unui subiect anume si vor avea loc dezbateri asupra spetelor ridicate de acestia.

In urma evaluarii, se acorda Certificat de Absolvire pentru ocupatia EXPERT PREVENIRE SI COMBATERE A CORUPTIEI, COD COR 261920 insotit de supliment descriptiv in care sunt inscrise competentele dobandite. Certificatele sunt eliberate in conformitate cu prevederile O.G. 129/2000 republicata.

Taxa Turistica

 • 1690 LEI/ PARTICIPANT Include cazarea si pensiunea completa pe toata durata cursului – sistem – ALL INCLUSIVE (2 adulti si un copil pana in 7 ani )

TVA 9% inclus in conf. cu HG nr. 20/2015

Nota 2: Serviciile hoteliere sunt optionale

Taxa Participare

 • Taxa De Instruire 1 – seminar – 600 lei / participant, la care se adauga TVA. Include mapa de lucru si suport de curs in format electronic pe stick USB Business Card de 8 GB , certificat participare ATC training (fara acreditare ANC)
 • Taxa De Instruire 2 – curs acreditatp ANC – 740 lei / participant. Include mapa de lucru si suport de curs in format electronic pe stick USB Business Card de 8 GB., examinare A.N.C. ,certificat participare ATC training  si Certificat ANC .
 • Taxa De Instruire 3 – curs acreditat ANC – 990 lei  / participant. Include mapa de lucru si suport de curs in format electronic pe tableta, examinare A.N.C. Certificat participare ATC training si Certificat ANC

Nota 1:  La tariful de instruire nu se aplica TVA conform Legii 227/2015 actualizata, art.292. alin 1, lit f. Costul cursului se deduce din impozitul pe profit/venit conform OG 129/2000, republicata, art. 58.

Curs sustinut de SPECIALIST IN CONTROL, AUDIT SI MANAGEMENTUL RISCULUI

INSCRIERILE se fac in baza formularului de participare solicitat la tel: 031- 4250704 sau adresa de mail: office@atctraining.ro sau office.atctraining@gmail.com, in limita locurilor disponibile.
Detalii organizare: CRISTINA SOARE: 0773.343.995

Contact organizator